Galette z cukinią i węgierskie Sauvignon Blanc

with Brak komentarzy
Nie ukrywam, najbardziej lubię gotować gdy mam wolny dzień i jestem sama w domu. Nie mam ciśnienia żeby ugotować coś na szybko, prosto ale smacznie. Włączam wtedy ulubioną muzykę często w takiej chwili towarzyszy mi również kieliszek wina, które wcześniej wybrałam z myślą o potrawie którą będę przygotowywać. I mogę sobie pozwolić na zrobienie trochę bardziej czasochłonnej potrawy. Oczywiście wiosna nie sprzyja temu by godzinami siedzieć przy garach, wiec proponuję Wam przygotowanie rustykalnej tarty Galette. A co to takiego Galette? To rodzaj płaskiej tarty o nieregularnych brzegach (nie pieczonej w żadnej formie, tylko na blaszce) przygotowuje się ją poprzez ułożenie cienkiej warstwy nadzienia na kruchym placku i następnie zawinięcie brzegów ciasta na nadzienie, by utworzyć ozdobną faldę, którą nadaje jej piękny rustykalny klimat.

 

Galette z cukinią

Połączenie ciasta kruchego i owoców znane jest nam  już od dzieciństwa. Pamiętam jeszcze jak babcia piekła pyszny jabłecznik na kruchym cieście z szachownicą na wierzchu. Teraz i ja doskonalę się w kruchym cieście ale w wersji z warzywami czyli w Galette. Przygotowanie galette nie należy do najszybszych ale więcej czasu poświęcamy na pieczenie i na to by ciasto kruche się schłodziło, niż faktycznie potrzeba naszego wysiłku, zapewniam Was trudne to nie jest! Na pewno zgodzicie się ze mną, że wiosna sprzyja jedzeniu większej ilości warzyw, wiec tarta będzie warzywna a właściwie z moim ulubionym warzywem- cukinią. Nie ograniczajcie się tylko do cukinii, to danie jest ta tak fantastyczne że można wykorzystać właściwie każde warzywo.
Potrzebne składniki:
150 g mąki
1/3 łyżeczki soli
100 g zimnego masła
1 jajko
1 cukinia
1 kulka mozzarelli
 tymianek
łyżeczka miodu
2 łyżki roztopionego masła
Przygotowanie:
1. Pierwszą czynnością jaką należy zrobić to lekko zagnieść kruche ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i jajko. Połączyć ze sobą wszystkie składniki i zlepić ciasto w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Można zrobić więcej kruchego ciasta i część zamrozić,  zrobienie galette następnym razem będzie o wiele szybsze.
2. Następnie cukinię i mozzarellę pokroić na plasterki. Gdy ciasto jest już schłodzone wyjmujemy je z lodówki i wkładamy na arkusz papieru do pieczenia oprószony mąką, rozwałkowujemy na okrąg o średnicy ok. 35 cm.
3. Przekładamy rozwałkowane ciasto wraz papierem na blachę. Na środku ułożyć cukinię “na zakładkę”, pozostawić kilka centymetrów wolnego ciasta na brzegach. Pomiędzy cukinię miejscami włożyć ser, doprawić solą, pieprzem, chilli oraz tymiankiem. Posmarować mieszanką roztopionego masła i miodu.
4. Zawinąć ciasto na nadzienie (najłatwiej za pomocą łopatki, podważając ciasto od spodu) i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, na ok. 35 minut aż ciasto będzie ładnie zrumienione.

 

Szöllősi Neszmély Sauvignon Blanc 2016

Jakie wino do Galette?

Wybrałam szczep sauvignon blanc w węgierskim wydaniu. Szöllősi Sauvignon Blanc 2016 pochodzi z północnowęgierskiego regionu Neszmély, mało znanego w Polsce. Odnajdziemy w nim aromaty agrestu i grejpfruta a w ustch przyjemną lekką mineralność i dużo świeżości. Równie dobre będzie do picia solo. Wino dostępne w Żabce  29,99 zł.
Jeśli ten post okazał się dla Was wartościowy, proszę podzielcie się swoja opinią w komentarzu, dajcie łapkę w gorę  na Facebook lub kliknijcie w serduszko na Instagram.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.