Czarne spaghetti z krewetkami i sosem mango

with Brak komentarzy
Krewetki i makaron to para, która doskonale sprawdzi się na lekki obiad lub na romantyczną kolację (krewetki to świetny afrodyzjak!). To także jedno z tych dań, które poprawiają nastrój, to mój ulubiony comfort food. A dodatkowo sos z mango nadaje temu daniu, trochę ostro-słodkiego tropikalnego akcentu.

Spaghetti nero di sepia z krewetkami i sosem z mango

Składniki:

  • 24 sztuki krewetek
  • spaghetti nero di sepia
  • 1 słodkie dojrzałe mango
  • 1/2 świeżego chilli (lub płatki chilli)
  • 100 ml różowego lub białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego do smażenia
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Krewetki myjemy i obieramy z pancerzy, usuwamy jelito nacinając delikatnie wypukłą część krewetki. Czosnek wyciskamy, chilli kroimy w cienkie plasterki, mango obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane lub zwykłe masło i dodajemy czosnek,  chwilę  smażymy i dodajemy mango z odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu i chilli. Gdy mango trochę zmięknie dorzucamy krewetki i smażymy po ok 2 minutach odwracamy je na druga stronę,  natomiast na sam koniec wlewamy wino. Redukujemy ok.3-4 minut aż mango się podgrzeje a wino wyparuje. Jeśli chcemy by sos był bardziej kremowy dodajcie jeszcze trochę  zimnego masła. Gdy danie mamy już na talerzu możemy je skropić  kilkoma kroplami soku z limonki.

 

 

 

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.