Wakacyjna buratta z pomidorkami

with Brak komentarzy
Jedną z najbardziej klasycznych letnich potraw we Włoszech jest  insalata di caprese, czyli sałatka z pomidorami, świeżą mozzarella, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, garścią liści bazylii, szczyptą  soli morskiej i czarnym pieprzem. To prosty przepis na sezonowe składniki, które można przygotować w kilka minut. A wariant z burattą  jest bardziej bogaty i dekadencki. Buratta to świeży ser z regionu Apulii, wyglądem przypomina znaną większości mozzarellę, jednak się od niej różni. Jej środek jest śmietankowy i aksamitny. Pysznym uzupełnieniem sałatki na lunch lub przystawkę będzie grillowany chleb lub tost.
byAnja.plbyAnja.pl

Składniki

kolorowe pomidorki cherry
mozarella di buratta
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie

Ułóż pomidory na talerzu a burratę połóż na środku, posyp solą i pieprzem i skrop oliwą z oliwek. Grillowany chleb zaraz po wyjęciu potrzyj czosnkiem i polej oliwą.
Buon appetito!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.