Hiszpańska paella z chorizo i krewetkami

with Brak komentarzy
Kiedy byłam w Walencji wiedziałam, że paella musi się znaleźć na liście moich obowiązkowych posiłków, paella valenciana to najsłynniejsza odmiana paelli w całej Hiszpanii. Współczesna paella valenciana zazwyczaj zawiera groszek, mięso z królika i kurczaka, a dodatek ślimaków uznaje się za opcjonalny, jednak nigdy nie dodaje się do niej owoców morza! Paella to jedno z tradycyjnych i najsłynniejszych dań kuchni Hiszpańskiej, najczęściej Hiszpanie gotują ja na rodzinny obiad w niedzielę. Potrawa ta oparta jest przede wszystkim na ryżu z dodatkiem szafranu z mięsem lub owocami morza oraz warzywami. Wszystko jest podsmażane i gotowane w metalowej patelni z dwoma uchwytami, która nazywa się paella lub paellera. Najważniejszym składnikiem w paelli jest ryż, bez dobrego ryżu nie uda się wydobyć smaku prawdziwej paelli.Przygotujcie ją z ryżu senia lub bomba, ryżu o średniej ziarnistości który uprawiany jest w Hiszpanii. Jest on pulchny i ​​okrągły a jego kształt sprawia, że ​​idealnie pochłania dużą ilości płynów.
W całej Hiszpanii występuje wiele odmian paelli, ja natomiast proponuję Wam moją wersję paelli mix, to połączenie chorizo z krewetkami i papryką.

Paella z chorizo i krewetkami

Hiszpańska paella z kiełbasą chorizo i krewetkami

Składniki:

100 g chorizo
150 g krewetek
1 szklanka ryżu do paelli
1 szklanka bulionu 
1 Średnia cebula
3 Ząbki czosnku
1 zielona papryka
100 ml białego wytrawnego wina
natka pietruszki
sól, pieprz, chilli
szafran lub kurkuma
olej kokosowy (do smażenia)

Przygotowanie:

Chorizo kroimy w plasterki i podsmażamy przez ok 2 min na odrobinie oleju kokosowego, smażymy do momentu aż tłuszcz zacznie się wytapiać i uwolnią  się aromaty. Cebule i paprykę kroimy w kostkę i podsmażamy razem z chorizo, dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę i również podsmażamy.
Dodajemy ryż i zalewamy go winem, czekamy chwile aż wino odparuje. Następnie dodajemy szafran i chilli, wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy bulion, tyle by powierzchnia płynu była ponad 2 cm nad paellą. Taka ilość płynu jest potrzebna by ryż ją wchłonoł i doszedł. Paelle należy z wierzchu przykryć szczelnie folią aluminiową, by płyn nie wyparował tylko cały został w ryżu. Na tym etapie należy pamiętać by już paelli nie mieszać. Po kilku minutach na wierzch kładziemy krewetki i znów przykrywamy folią aluminiową. Dusimy wszystko razem na małym ogniu przez 20 minut, aż ryż będzie miękki.
Gdy ryż będzie miękki, a krewetki ugotowane doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku i serwujemy w głębszym naczyniu z odrobiną natki pietruszki na górze. Podane składniki wystarczą na 2 porcje.

Hiszpańskie białe wino z winnicy Bodegas Franco Españolas ze szczepu Viura

Jakie wino wybrać do paelli?

W pierwszej chwili przychodzi mi do głowy biel, wiec wybrałam wino Rioja  Bordón Blanco z winnicy Bodegas Franco Españolas, jeśli chcesz więcej się dowiedzieć o winnicy z której pochodzi to wina kliknij tutaj. Bordón Blanco to wytrawne białe wino z winogron Viura, klasycznej rodzimej odmiany winogron z regionu Rioja. Ta odmiana jest również znana jako Macabeo w innych obszarach, zwłaszcza w Katalonii. Charakteryzuje się ono świeżym, owocowym aromatem bogatym w nuty cytrusów, jabłek i brzoskwiń. W ustach jest pełne delikatnej owocowej kwasowości która idealnie komponuje się z paellą. Równie dobrze sprawdzi się tu różowe wino najlepiej z regionu Navarra lub Rioja.Jeśli nie przepadacie za różem możecie sięgnąć po tańszą czerwoną rioję albo inne średnio zbudowane tempranillo lub garnachę. Unikajcie jednak mocno owocowych, wysoko alkoholowych i tanicznych win czerwonych.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.