Co warto wiedzieć o greckich winach

with Brak komentarzy
Pomimo starożytnej historii produkcji wina i idealnych warunków do uprawy winogron, greckie wino jest często pomijane na korzyść słynnych europejskich sąsiadów. Z jednym wyjątkiem, kiedy to po powrocie z greckich wakacji chcemy jeszcze raz poczuć smaku tamtejszych win. To głównie wtedy szukamy win pochodzących z tej najstarszej cywilizacji. Sama nie raz tego doświadczyłam i nic w tym dziwnego. Choć teraz zdecydowanie jestem zwolenniczką wytrawnych win, to będąc w Grecji kilka lat temu rozsmakowałam się w  czerwonych półsłodkich winach. Mam nadzieję, że będziecie mieli okazję odwiedzić ten kraj, skosztować ichniejszych win i przekonać się samemu co w sobie kryją!
Greckie wina nie są tak popularne w naszym kraju, ale wybierając się na wakacje do Grecji lub z nich wracając  warto zaznajomić się z kilkoma faktami na temat greckich win, oto kilka z nich.
Widok na Nea Plagia w Greckiej Macedonii
Widok na Nea Plagia w Greckiej Macedonii

 

Dumna historia

Wino greckie pochodzi z 4000 lat p.n.e., kiedy to pierwsze winorośle zostały udomowione w północnej Grecji. Różne cywilizacje dopracowały techniki, a Grecja stała się centrum świata wina.

Nektar bogów

W starożytnej Grecji wino było ofiarowane Bogom w czasie uroczystości. Dionizos jest bogiem zbiorów winogron, winiarstwa i wina (a także płodności, rytualnego szaleństwa i religijnej ekstazy). Więc winiarze czcili go, aby zapewnić dobre zbiory.

Śmierć i odrodzenie

Wino greckie prawie przestało istnieć podczas 400-letniego panowania Imperium Osmańskiego. Turcy zniechęcali do spożywania wina i jego produkcji. Wielu winiarzy zostało zmuszonych do opuszczenia swoich winnic przez lata. Grecja straciła status władzy winiarskiej. Dopiero na początku lat siedemdziesiątych garstka winiarzy z trudem przywróciła Grecję ponownie do światowej sławy jako kraj winiarski. Obecnie 80 procent winnic ma mniej niż 20 lat.

Unikalne odmiany

Grecja ma ponad 200 rodzimych odmian winogron, do głównych i najciekawszych można zaliczyć:
Moschofilero to aromatyczna odmiana winogron uprawiana w całym kraju, ale głównie na Peloponezie, gdzie wytwarza się z niej wytrawne, aromatyczne wina białe o dobrej kwasowości, charakteryzujące się bukiem zapachowym kwiatów róży i świeżych owoców. Wino z tego szczepu znajdziecie w sklepach Centrum Wina, pytajcie o Oreinos Helios.
Xinomavro  jest okrzyknięty jako „Barolo Grecji”, gdzie rośnie w regionach Naoussa i Amyndeo, ponieważ wino może smakować uderzająco podobnie do Nebbiolo. O smaku owoców ciemnej wiśni, lukrecji, ziela angielskiego z wysoką taniną i przyzwoitą kwasowością.
Assyrtiko to jedno z najlepszych win w Grecji, produkowane w całym kraju a pochodzącym z popularnej greckiej wysypy Santorini, występuje również w regionie Chalkidiki. To białe wino o smaku marakui, krzemienia i cytryny, z subtelną goryczką i solą na finiszu.
Agiorgitiko jest znanym winem z Nemea- regionu Peloponezu, który jest najbardziej znany z tego winogrona. Czerwone wina z tego szczepu są pełne smaków słodkiej maliny, czarnej porzeczki, sosu śliwkowego i gałki muszkatołowej z subtelnymi gorzkimi ziołami i gładkimi taninami. Wina są obfite i owocowe, podobne w stylu do Merlota, ale z nieco większą pikantnością. Wina różowe z Agiorgitiko mają cudowne przyprawowe nuty malinowe i wspaniały głęboki róż. Wino z tego szczepu znajdziecie w sklepach Centrum Wina, pytajcie o Oreinos Helios.
Savatino, ten szczep oferuje smaki zielonego jabłka i limonki o mrożącej kwasowości, podobnie jak Chablis. Szczep ten starzony w beczkach dębowych dostarcza więcej aromatów  cytrynowych z kremowym podniebieniem, o strukturze i wykończeniu podobnym do białego burgunda.
Ponieważ Grecja jest jedynym krajem używającym tych winogron, powstają tam wina, których nie można znaleźć nigdzie indziej na świecie. Nie brakuje również odmiany europejskie w tym kraju, często w kupażach  z endemicznymi szczepami.

Regiony winiarskie Grecji

Północna Grecja – Epir, Macedonia i Tracja
Wysypy morza Egejskiego – Santorini, Samos, Límnos , Rodos, Kos
Środkowa Grecja – Tesalia i Attyka
Południowa Grecja – Peloponez, Kefalonia i Kreta

 

Klasyfikacja win greckich

Zaletą greckiego systemu klasyfikacyjnego win jest to, że apelacji jest tu niewiele. Znacznie więcej jest win regionalnych i stołowych.
  • wina stołowe: Epitrapezios oinos, odpowiednik np. Vin de table
  • wina regionalne: Topikos oinos, odpowiednik: Vin de Pays/IGP, IGT/IGP
  • wina jakościowe: OPE (ΟΠΕ), czyli Onomasia proelefsis eleghomeni, odpowiednik włoskiego DOC, oraz OPAP (ΟΠAΠ), czyli Onomasia proelefsis anoteras poiotitos, odpowiednik włoskiego DOCG

Idealne warunki

Terroir w Grecji jest bogaty i różnorodny, od grzbietu gór po bujne doliny i wyspy bogate w minerały. Gleba jest żyzna i dobrze nawodniona, latem jest dużo słońca a ciepłe jesienie zapewniają idealne warunki dojrzewania.

 

Różnorodność i dynamizm

W przeciwieństwie do wielu znanych europejskich winnic, które mogą utknąć wśród tradycyjnej produkcji wina, winiarze w Grecji są dynamiczni. Szukają sposobów na ulepszenie metod produkcji wina, aby uzyskać najlepszy wynik. Coraz częściej powstaje winnic organicznych i biodynamicznych, które produkują jeszcze bardziej ekscytujące wina lepszej jakości.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.