Galette challenge z Davidem Gaboriaud

with Brak komentarzy
Jakiś czas temu na swoim Instagramie David Gaboriaud ogłosił challenge na galette, uwielbiam takie wyzwania, szczególnie gdy cierpię na brak motywacji do działania a wena uciekła. A że zbierałam się od dobrego miesiąca by zrobić galette z pomidorami więc spadło mi jak z nieba. Więc przyjęłam wyzwanie i zrobiłam wytrawne galette z kozim serem i pomidorami, by w pełni wykorzystać sezon na uwielbione przeze mnie pomidory malinowe, cudowna nasza polska odmiana. Użyłam przepisu na ciasto Davida, ponieważ używł w nim mąkę żytnią i pszenną razową. Ciasto jest niesamowicie smaczne, moim zdaniem dużo lepsze niż z mąki pszennej, koniecznie muszę je wypróbować do słodkiej wersji galette z owocami. Gdybyście jednak chcieli klasyczny przepis na kruche ciasto do galette to odsyłam Was do posta Galette z mozarellą.
Kto choć trochę lubi gotować i ogląda programy kulinarne na pewno zna Davida Gaboriaud. Choćby z programu “David w Europie” gdzie łączył podróże z gotowaniem- czyli to co lubię najbardziej. Obecnie Davida możecie zobaczyć w  nowym programie  “Bitwa na Smaki” na kanale Kuchnia +. Gdzie z Włochem Matteo Brunetti- finalistą szóstej edycji programu MasterChef, walczy o zwycięstwo swoich potraw. I choć mentalnie i kulinarne bliżej mi do Włoch niż do Francji to bardziej kibicuje Davidowi. Chłopak ma fajną energię i mega zaraża swoim optymizmem, szczególnie polecam wam jego profil na Instagramie gdzie dzieli się fajnymi przepisami, oraz pokazuje jak celebrować i delektować się posiłkami. A swoją niespożytą energią zaraża innych do gotowania oraz aktywnego spędzania czasu.

Galette z kozim serem i pomidorami

Galette z kozim serem i pomidorami

Składniki:

50 g mąki żytniej
250 g mąki pszennej razowej
150 g zimnego masła
2 żółtka
1-2 łyżki jogurtu
szczypta soli
3-4 pomidory
1 opakowanie koziego sera

Przygotowanie:

W misce wymieszaj dwa rodzaje mąki oraz sól. Dodaj masło, żółtka, jogurt i szybko uformuj ciasto. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na  cienki okrągły placek, zostawiając miejsce na brzegach ok 5-centymetrowy.
Wierzch posmaruj serem kozim, pomidory pokrój na cienkie plasterki i ułóż na placku tak, aby plasterki częściowo nachodziły na siebie. Pamiętaj by wcześniej obrać pomidory ze skórki. Teraz możesz zawijać brzegi placka zawiń i przykrywając go częściowo dookoła. posyp tymiankiem i odrobiną pieprzu.
Włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 30 min, lub do momentu aż się ciasto zarumieni. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem można delikatnie polać miodem gryczanym.

 

Galette z kozim serem i pomidorami

Galette z kozim serem i pomidorami

 

 

Daj mi znać jak ci się podoba ten przepis w komentarzach !!! Twoja opinia jest dla mnie bardzo ważna.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.