Kopytka buraczane z palonym masłem

with Brak komentarzy
Gdy za oknem mamy ponury obraz typowo jesiennej pogody, przywołuję wspomnienia ostatniego lata, które jeszcze nie tak dawno było z nami. Sięgam wtedy po danie, które swą barwą sprawia że widzę świat w różowych kolorach. To proste i jednocześnie pyszne danie – różowe kopytka buraczane, najprawdopodobniej jeden z najłatwiejszych przepisów kuchni polskiej. W nieco odmiennej formie- wege z mąką ryżową, bez jajek i z burakiem stąd ten przepiękny kolor, który od samego patrzenia poprawia nastrój. Dzięki zamianie maki pszennej na ryżową mamy bardziej delikatniejszy smak i konsystencję ciasta, gdyż maka ryżowa nie jest tak kleista jak mąka pszenna. Polejcie kopytka buraczane aromatycznym palonym masłem i posypcie parmezanem, to połączenie od razu oddala od jesieni choćby na chwilę. To tylko propozycja dodatków, sos chrzanowy będzie równie idealny lub pokruszony ser feta. Kopytka buraczane z palonym masłem i parmezanem to mój jesienno/zimowy comfort food . Dajcie znać w komentarzach co myślicie o takiej wersji kopytek.

 

Kopytka buraczane z masłem palony i parmezanem

 

Kopytka buraczane z masłem palony i parmezanem

Składniki:

400g ziemniaków
6 łyżek mąki ryżowej
1 duży burak (ugotowany)
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka oleju kokosowego
sól pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj w mundurkach, ostudź i przeciśnij przez praskę a buraka zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach. Składniki przełóż do jednej miski i dodaj do nich mąkę ryżową i ziemniaczaną oraz sól i pieprz według swojego uznania. Wszystko razem dobrze wymieszaj. Z powstałego ciasta uformuj długie walce i pokrój na kształt kopytek. Do garnka z gotująca wodą dodaj sól i olej kokosowy. Wrzuć kopytka i gotuj do momentu ich wypłynięcia.

Jak zrobić masło palone?

Masło kroimy na nieduże kawałki,taką ilość jaką będziemy potrzebować. Następnie wrzucamy je do rondla najlepiej o jasnym kolorze by dobrze widzieć barwę masła. Rondel z masłem stawiamy na małym ogniu. Początkowo masło pieni się i pryska – to znak, że wyparowuje z niego woda. Po jakimś czasie masło zaczyna brązowieć. Teraz musicie być czujni bowiem łatwo je przypalić. Kiedy masło nabierze barwy karmelu lub orzechów należy natychmiast je zdjąć z palnika i przelać do innego naczynia.Tak przygotowane palone masło nadaje się nie tylko do kopytek buraczanych ale i do słodkich deserów oraz dań mięsnych, podkreślając ich smak i kolor.
Smacznego

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.