Zielone koktajle zdobywają serca wszystkich miłośników zdrowego odżywiania. Każdy z nas powinien codziennie jeść minimum 5 porcji warzyw i owoców, a koktajle to najlepsza forma jedzenia tych cennych produktów. Głównym bohaterem zielonych koktajli jest szpinak z dodatkiem owoców to istna bomba odżywczo – witaminowa. Taki koktajl to również wsparcie dla ogólnej odporności całego organizmu, to fakt. Dlatego lekarze zalecają zamiast suplementacji w tabletkach jeść warzywa bogate w witaminy i składniki mineralne by wzmacniać swoją odporność. Szpinak jest bombą witaminową jako źródło witamin K1 i beta karotenu,witaminy C, B9, B1, B2, PP, B6 i E, jest też bogaty w składniki mineralne jak magnez, fosfor, żelazo, potas, jod, cynk i mangan. Szpinak wykazuje również działanie antynowotworowe, ze względu za wysoką zawartość beta karotenu oraz luteiny, będących silnymi antyoksydantami. Zaletą koktajlu ze szpinakiem, jest to że jest niskokaloryczny 100 gram szpinaku to około 23 kalorie. W związku z tym powinien być włączony do diety odchudzającej, w formie koktajlu jako opcja na drugie śniadanie lub w formie przekąski. Ostatnio rozkochałam się w takich pysznych koktajlach, dlatego obserwuj mnie na moim instagramie i facebooku tam pojawi się więcej przepisów na koktajle.
Zostaw Komentarz