Smażone gnocchi di patate z oliwą i parmezanem

with Brak komentarzy

Samżone gnocchi z parmezanem

 

Gnocchi di patate to jedna z tych potraw, która na drugi dzień jest tak samo dobra. Wystarczy je podsmażyć z odrobiną oliwy z oliwek a na koniec posypać płatkami parmezanu lub dodać pesto bazyliowe.

 

Składniki:
1/2 kg ziemniaków
1 jajko
160 g mąki
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie umyj  i zalej zimną wodą. Gotuj do miękkości, po ugotowaniu gdy będą jeszcze ciepłe obierz je i zrób puree, przeciskając ziemniaki przez praskę. Dodaj jajko, sól, mąkę i delikatnie wyrabiaj ciasto, musi być delikatne ale jednocześnie na tyle zwarte, aby można było wywałkować dłońmi wałeczki.
Ciasto wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę. Oprószonymi mąką dłońmi uformować wałeczki, następnie odcinać nożem 1,5 cm kawałki z ciasta. Widelcem delikatnie zaznaczyć wgłębienia. Pamiętaj,że gnocchi nie muszą mieć idealnych kształtów. Gnocchi gotuj we wrzącej i osolonej wodzie przez 1 minutę, lub do   wypłynięcia na powierzchnię wody.

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.