Klasyczne spaghetti bolognese

with Brak komentarzy
Trochę trudno jest ustalić pochodzenie tego popularnego włoskiego dania. Podczas gdy cały świat uważa, że ​​spaghetti bolońskie pochodzi z Bolonii, to tak naprawdę jest to mit.  Natomiast nazwa pochodzi od przepisu składającego się z makaronu tagliatelle i sos ragu. We Włoszech ragu jest terminem używanym do opisania mięsnego sosu. Duże kawałki wołowiny są smażone z sofrito, które jest mieszanką marchewki, selera i cebuli, starannie posiekane i podsmażone z dodatkiem oliwy z oliwek i masła. Następnie dodawane jest wino, aby poprawić smak mięsa, wszystko gotuje się na wolnym ogniu przez wiele godzin, aż mięso zacznie się rozpadać. To klasyczna wersja, która jak to zwykle bywa różni się swoimi składnikami w zależności od regionu. A w rzeczywistości „alla bolognese” jest tylko jedną z wielu wersji ragu przygotowywanych we Włoszech.
A to moja wersja tego popularnego włoskiego przepisu.

 

Spaghetti bolognese

Składniki (na 4 porcje):

400 g mielonego mięsa wołowego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka krojonych pomidorów
200 ml bulionu warzywnego lub wołowego
300 g spaghetti
50 g parmezanu
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, tymianek

 

Przygotowanie:

Marchewkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach a cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę z wyciśniętym czosnkiem, następnie dodaj warzywa i chwile je podsmaż. Teraz możesz dodać mięso które po kilku minutach smażenia podlej winem. Redukujemy płyn do połowy a następnie dodajemy pomidory i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy. Dusimy na wolnym ogniu co najmniej 30 minut podlewając. Gotujemy spaghetti al dente, według wskazówek na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron przekładamy do sosu, przekładamy na talerz i podajemy z tartym parmezanem

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.