Mini bezy z bitą śmietaną i owocami

with Brak komentarzy

Jednym z moich ulubionych deserów jest właśnie beza, słodka chrupiąca i rozpływająca się w ustach. I choć potrafi być kapryśna, bo nie zawsze wychodzi idealna, to potrafi sprawić dużo przyjemności. A w połączeniu z owocami z odrobina kwasowości, które zrównoważą słodycz bezy staje się wręcz idealnym deser na zbliżające się lato.
Jeśli szukasz innych słodkich inspiracji to spróbuj również obłędnie słodkie ciasto czekoladowo-kasztanowe.

 

Mini beza z borówkami i malinami

Mini beza z borówkami i malinami

Składniki:
(na pojedynczych 12 mini bezy)
4 białka z jajek
220 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka białego octu winnego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 120 stopni C (bez termoobiegu). Do miski wbijać białka uważając by nawet odrobina żółtka nie dostała się do środka i ubijaj na pianę, niekoniecznie idealnie sztywną. Stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji cukru. Na koniec piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Ubijać jeszcze przez około 3 minuty, aby piana się ustabilizowała. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet, ubijaj jeszcze przez minutę.
Wcześniej przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Pianę wyłóż na papier formując 12 krążków o średnicy około 8 cm z małym wgłębieniem na bitą śmietanę. Jeśli chcesz zrobić podwójną bezę, połowę masy można uformować bardziej fantazyjnie o średnicy około 7 cm. Teraz możesz wstawić bezy do piekarnika i piec przez 25 minut w 120 stopniach C. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec jeszcze 45 minut. Po tym czasie bezy będą chrupiące z zewnątrz, na spodzie i po bokach, w samym środku pozostaną wilgotne, piankowe. Bezy można upiec 1-2 dni wcześniej, a jeśli nie zjecie mini bez od razu to możecie przechowywać je do 3 miesięcy, w szczelnych pojemnikach, gdyż szybko chłoną wilgoć z powietrza.
Bezy przełóż bitą śmietaną posyp borówkami i malinami (użyłam malin mrożonych rozdrobnionych widelcem)
Smacznego!!!

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.