Orientalne rurki z ciasta filo

with Brak komentarzy

Orientalne rurki z ciasta filo

Jeśli tęsknicie za orientalnymi podróżami oraz smakami im towarzyszącymi, to jest na to przepis. Prosty i słodki przepis na rurki z ciasta filo, nadziewane daktylami, orzechami, miodem a wszystko przyprawione cynamonem i goździkami, które w smaku przypominają mi turecką baklave.

 

Składniki:
1 szklanka orzechów włoskich
100 g suszonych daktyli
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżki drobnego cukru
80 g masła
1 łyżka oleju
8 arkuszy ciasta filo
Syrop:
1/2 szklanki miodu
1/3 szklanki drobnego cukru
6 goździków

 

Przygotowanie:
Daktyle kroimy na bardzo drobne kawałki a orzechy, cukier i cynamon mielimy dosyć grubo w blenderze lub maszynce do mielenia kawy. Masło rozpuszczamy i łączymy z olejem. Delikatnie rozkładamy pierwszy płat ciasta filo i dokładnie smarujemy masłem za pomocą pędzelka. Przykrywamy następnym płatem i znów smarujemy masłem – czynność powtarzamy aż zlepimy 4 płaty ciasta, zawsze na wierzchu musi być warstwa masła. Posypujemy całość mieszanką orzechów i daktyli. Płat kroimy nożem na 12 części. Zawijamy każdy prostokąt w ciasny rulonik i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta. Wyjdzie razem 24 rurki – wkładamy je do nagrzanego do 180º C piekarnika na 15-20 minut.
Po wyjęciu rurek, studzimy je przez 5 minut a w między czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki rozpuszczamy i gotujemy w rondelku przez ok. 5-7 minut. Przed podaniem, rurki polewamy syropem i posypujemy posiekanymi orzechami.

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.