Tagliatelle ze szparagami, chrupiącym boczkiem i parmezanem

with Brak komentarzy

Makaron ze szparagami i boczkiem

Warto jeść sezonowe warzywa, to chyba wie każdy i nikogo w tym temacie uświadamiać nie trzeba. Obecnie jednym z takich sezonowych warzyw są uwielbiane przeze mnie chrupiące, sprężyste i jędrne – szparagi. Czekam na nie przez cały rok a ich pojawienie się zawsze wywołuje  we mnie pozytywne emocje. A kiedy sezon się kończy miło je wspominam, tęsknię i czekam kiedy znów się pojawią. Niestety można się nimi cieszyć dość krótko, bo tylko przez jakieś dwa miesiące. Na szczęście przepisów i pomysłów na to jak przygotować szparagi i w jakim towarzystwie połączyć je na talerzu  jest dużo i zależy już tylko od Waszych preferencji smakowych. A coś co ja wyjątkowo lubię, gdy potrzebuje przygotować szybki obiad to tagliatelle ze szparagami, boczkiem i parmezanem. Zerknijcie jeszcze na przepis francuska tarta ze szparagami, oprócz pysznej tarty znajdziecie tam informacje jakie wina pasują do szparagów.

 

Tagliatelle ze szparagami, chrupiącym boczkiem i parmezanem

Składniki:
(porcja dla 2 osób)
6 plasterków boczku (lub szynki parmeńskiej)
200 g makaronu tagliatelle
8 zielonych szparagów
3 łyżki tartego parmezanu
łyżka masła

 

Przygotowanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente według wskazówek na opakowaniu. Szparagi opłucz i odłam zdrewniałe dolne części łodyg. Pokrój łodygi na ukos a główki na razie odłóż.  Na patelni rozpuść łyżkę masła i dorzuć szparagi. Boczek pokrój w paski i wrzuć na patelnie i smażyć na małym ogniu jeszcze ok 5 minut pod koniec smażenie dorzuć główki szparagów. Gdy makaron będzie już ugotowany przełóż go na patelnię i całość wymieszaj. Przełóż na talerz i posyp parmezanem.

 

 

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.