Hiszpański tapas pan con tomate i różowe wino

with Brak komentarzy
Pan con tomate, to jedno z najbardziej skromnych i klasycznych tapas jakie miałam okazję spróbować będąc w Hiszpanii. To tradycyjny tapas pochodzący z Katalonii. Jest tam również znany jako pa amb tomaquet i  zwykle spożywany jako późne śniadanie w południe lub porze lunchu oraz kolacji. To lekka przekąska do każdego z tych posiłków, w zasadzie pasuje prawie do wszystkiego. Sekretem tego pysznego tapas to soczyste, słodkie i dojrzałe pomidory oraz dobrej jakości oliwa. Ale nie tylko w Katalonii je znajdziecie, ten tapas króluje w całej Hiszpanii. To nic innego jak chleb popieczony z pomidorami- to klasyczna wersja. Jednak często Hiszpanie na pan con tomate dodają anchois, oliwki lub szynkę iberyco, kładąc ją na wierzch pomidorów.
Przepis jest bardzo prosty, zrobisz go korzystając tylko z pięciu podstawowych składników, które dostępne są w każdym miejscu na świecie. To zdecydowanie smaczniejsza przekąska i bardziej aromatyczna w  porównaniu do naszej polskiej klasycznej kanapki z pomidorem posypanym solą. Przepis na ten tapas jest tak banalnie prosty, że przez chwilę zastanawiałam się czy w ogóle będziecie nim zainteresowani. Ale pan con tomate jest tak pyszne, że muszę podzielić się z Wami przepisem.

 

Pan con tomate

Składniki:
1 ciabatta
1 duży dojrzały pomidor
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
szczypta soli

 

Przygotowanie:
Potrzebna będzie ci miska i tarka, na jej największych otworach zetrzyj pomidory a skórkę wyrzuć, dopraw solą i odstaw na bok. Następnie przekrój ciabattę wzdłuż na pół. Rozgrzej piekarnik do 180˚C a ciabattę ułóż na blasze do pieczenia miękką stroną do góry, skrop oliwą z oliwek i lekko upiecz na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika natrzyj przepołowionym ząbkiem czosnku i rozłóż startego pomidora na grzance, skrop oliwą z oliwek, posyp solą i natką pietruszki. skosztujcie zaraz po wyjęciu z piekarnika, bo wtedy smakuje najbardziej.

 

różowe wino

 

Czym byłaby przekąska pan con tomate bez wegańskiego różowego wina  Quinta de Aves Rosé 2019, to zdecydowanie przyjemne połączenie. Urocza etykieta z ptakiem, który znalazł się na niej nie bez znaczenia. Winnica położona jest w przejściu wędrownym dla ptaków, który również jest siedliskiem dla ponad 100 różnych gatunków. Można sobie tylko wyobrazić krajobraz ptaków przelatujących nad lagunami i winnicą, to musi być spektakularny widok. Dlatego na etykietach przedstawione są ptaki, łącząc w ten sposób wino ze środowiskiem, w którym rośnie winorośl.
Wino to jest wynikiem wyjątkowej mieszanki szczepów Cabernet Franc i Graciano- rosnących na terenie wulkanicznej glebie posiadłości Bodegas Quinta de Aves. Gdzie Zbiór owoców nastąpił w optymalnym momencie ich dojrzałości, a winogrona zostały poddane ręcznej selekcji.  Zaś krótka maceracja w niskiej temperaturze pozwoliła uzyskać kolor eleganckiego i przyciągającego wzrok różowego złota który odnajdziecie w butelce. To  wszystko nadaje winu osobowości, delikatność, owocowego wyrazu oraz świeżość. W kieliszku odnajdziemy aromatyczne nuty płatków róży , jagód i czerwonych owoców na cytrusowo-miętowym tle. Aksamitny, bardzo świeży i strukturalny, o intensywnym i słodkim smaku. To wino świetnie odnalazło by się również w połączeniu z paellą z chorizo i krewetkami.
Jeśli macie ochotę dowiedzieć się czegoś więcej o różowych winach, jak powstają i z czym najlepiej smakują zapraszam tu.

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.