Sałatka z pieczoną dynią , serem feta i suszonymi pomidorami

with Brak komentarzy
Dobrej sałatce nie powinno brakować pysznego smaku ani aromatu, powinna się składać z sezonowych produktów i cieszyć oko swoimi kolorami. Pieczona dynia z serem feta, suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi na świeżej rukoli to właśnie jest to. Sezonowo, prosto, smacznie i kolorowo. Z pieczonej dyni hakkaido możecie również przygotować szybki obiad jak makaron z dynią, kurczakiem i parmezanem.
Sałatka z pieczoną dynią , serem feta i suszonymi pomidorami
Składniki (2 porcje):
200 g  dyni hokkaido
1 łyżka oliwy z oliwek
2 garście rukoli
150 g sera feta
8 kawałków suszonych pomidorów
orzechy włoskie
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki  muszkatołowej
sos:
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki musztardy  dijon
2 łyżki soku z cytryny
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Dynię pokrój na kawałki, obierz ze skórkii usuń nasiona a miąższ pokrój w kostkę. Dynię wyłóż na blaszkę do pieczenia wyścieloną papierem i przypraw ją solą, pieprzem i gałką muszkatułaową oraz skrop łyżką oliwy. Piecz przez ok. 15 minut do miękkości dyni. W międzyczasie połącz wszystkie składniki sosu i odstaw go na chwilę. Na talerzach rozłożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać upieczoną dynię, pokruszoną fetę fetę oraz posiekane suszone pomidory i orzechy włoskie i polej sosem.

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.