Jesienne gotowanie w domu

with Brak komentarzy

dynia i jesień

W chłodne, pochmurne i deszczowe dni przypominam sobie, że nie przepadam za jesienią. W takie dni najchętniej owinęłabym się kocem, i popijając gorącą herbatę, czekała, aż znowu nadejdą cieplejsze miesiące. Ale jesień ma także swoje piękniejsze oblicze – świeci wtedy słońce i wciąż czuć powiew lata, a liście drzew lśnią złocistożółtymi i pomarańczowymi refleksami. Taką polską złotą jesień lubię najbardziej. Nieuchronnie dni robią się krótsze, a noce dłuższe, wtedy więcej czasu spędzam w domu i gotuję, by choć trochę ocieplić aurę kulinarnymi smakołykami.
Wszystko to dzięki rewelacyjnym przepisom z wykorzystaniem sezonowych warzyw i owoców. Gdyż jesień obdarowuje nas pysznymi darami, jak soczyste jabłka, słodziutkie śliwki, zachwycająca pomarańczowa barwą dynia, bakłażan, zwany również miłosną gruszką i pachnące lasem grzyby.
Jesień to dla wielu z nas wyjątkowo pracowity okres, zajmuje was opieka nad dziećmi, które wracają po wakacjach do szkoły lub oddajemy się pracom porządkowym w domu albo walką z jesienną chandrą. Możemy wykorzystać ten moment, by zadbać o siebie i jeść zdrowe, sezonowe i pyszne posiłki, bo jesienne zbiory zapewniają niesamowite doznania naszym kubkom smakowym.
Chłodniejsze poranki dobrze jest rozpocząć pożywnym i rozgrzewającym posiłkiem. Co powiecie na rozgrzewające śniadanie w postaci ugotowanej kaszy jaglanej z dynią i rodzynkami lub owsiankę na mleku kokosowym ze śliwkami, orzechami włoskimi i gorzką czekoladą. Albo gryczane racuszki z suszoną żurawiną i jabłkowym karmelem, totalny czad! To także dobra pora roku na przygotowanie ciepłych dań i zup, takich jak krem z dyni lub znany każdemu kapuśniak, którego smak większość z nas doskonale pamięta z dzieciństwa. Obiady mogą być szybkie, przyjemne i oczywiście pyszne. Spróbujcie też zrobić makaron z dynią i boczkiem lub wspaniałe polskie kopytka z dodatkiem dyni, które najbardziej smakują odsmażane następnego dnia. Smacznym sezonowym warzywem – choć mam wrażenie, że niedocenianym – jest bakłażan, główny składnik uwielbianej przez Sycylijczyków (i przeze mnie) caponaty. To warzywny gulasz na bazie smażonego bakłażana, cebuli, papryki i selera naciowego z dojrzałymi pomidorami, garścią kaparów i rodzynek w słodko-kwaśnym sosie z dodatkiem octu winnego. Kulinarne must have na jesiennym stole.
Nie zapominajmy też o sezonowych owocach. Tutaj prym wiodą najlepsze na świecie nasze polskie jabłka, z których upieczecie pyszną tarte lub klasyczną szarlotkę na kruchym cieście. Zaraz po jabłkach królują gruszki, które sprawdzą się jako składnik cynamonowego galette z dynią, gruszką i świeżym tymiankiem. Nie tylko jednak za to lubimy jesień w kuchni. To czas, kiedy przygotowujemy przetwory, by zimową porą cieszyć się pysznościami zamkniętymi w słoikach, jak gruszki w occie, konfitura z dyni, powidła śliwkowe czy marynowana papryka, świetny dodatek do zimowych obiadów.
To również bardzo płodna pora roku, jeśli chodzi o wszelkie dzikorosnące smakołyki, chętnie wykorzystywane w polskiej kuchni. Wczesną jesienią las obdarowuje nas przysmakami, takimi jak dzikie maliny i jeżyny, z których możemy przyrządzić dżemy albo użyć jako dodatku do ciast. Co roku niezmiennie na czołowe miejsce wysuwają się grzyby: podgrzybki i borowiki, gąski, pieczarki, opieńki oraz – coraz rzadziej spotykane w Polsce, ale niezwykle smaczne i cenione w kuchni – szlachetne rydze. Najprostszy sposób na wydobycie z nich wybornego i delikatnego smaku to podsmażyć na maśle i zjeść z dodatkiem wiejskiego chleba w towarzystwie białego słodkiego wina – najlepiej sauternes – które znakomicie dopełni całości. Jeśli lubicie włoskie makarony, koniecznie ugotujcie tagliatelle z borowikami. To danie, które warto choć raz przyrządzić w grzybowym sezonie. Niezrównany zapach i smak borowików, skąpanych w delikatnym sosie maślano-winnym z natką pietruszki i parmezanem, sprawiają, że możemy raczyć się potrawą naprawdę wykwitną.
Jesienią zaczyna się sezon na gęsinę, której dawniej nie mogło zabraknąć na polskich stołach, a która ostatnimi laty wróciła do łask. Popularności przydaje jej niewątpliwie cykliczna akcja pod hasłem „Gęsina na świętego Marcina”. To właśnie w tym okresie, który trwa aż do grudnia, mięso oraz gęsie podroby, z których można przyrządzić wyśmienite dania, są najsmaczniejsze. Ze świeżej gęsiny najlepiej przyrządzić bulion z pulpecikami lub pierś podaną na musie z szarej renety z knedlami lub w sosie czereśniowym z modrą kapustą.
Jesień, pomimo zmiennej i nierzadko wpędzającej nas w sentymentalny nastrój pogody, wnosi do naszych domów wyśmienite smaki i bajeczne kolory. Cieszmy się więc pięknem tej złotej polskiej pory roku i gotujmy w domu sezonowe pyszności, którymi szczodrze jesień nas obdarowuje.

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.