Co zjeść do kieliszka wina Beaujolais Nouveau

with Brak komentarzy
Beaujolais Nouveau Joseph Drouhin
Beaujolais Nouveau to najświeższe, najmłodsze wino, jakie macie możliwość spróbować z bieżącego rocznika. Ogólnie wino jest łatwo pijalne, lekkie, owocowe ze sporą kwasowością i niską zawartością garbników. Oczywiście to wszystko ma wpływ na żywność z którą je połączysz. Dlatego wybierając potrawy, które dobrze komponują się z winem Beaujolais Nouveau, unikaj ciężkich i pikantnych. Ponieważ Beaujolais będąc winem lekkim zwykle nie ma głębi aby wytrzymać takie smaki, dlatego lepiej je połączyć z niezbyt ciężkimi daniami. Warto też pamiętać, że Beaujolais Nouveau przed nalaniem do kieliszka warto lekko schłodzić by przyjemniej smakowało. A jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym winie odsyłam cię  do artykułu Co warto wiedzieć o Beaujolais Nouveau.

 

Oto kilka propozycji połączenia Beaujolais Nouveau z jedzeniem.

 

Wędliny i sery
Beaujolais prawie zawsze wygrywa z francuskimi wędlinami, takimi jak pasztety, terriny, rillettes a także z serami, takimi jak Brie i Camembert oczywiście z chrupiącą bagietką- to mój ulubiony zestaw. Z naszymi polskimi wędlinami też dobrze się łączy takimi jak wędzona szynka pokrojona w cienkie plasterki, kiełbasa myśliwska albo krakowska sucha.
Coś lekkiego
Jeśli jednak wolicie sałatki to skosztujcie to wino z sałatką z kozim serem, żurawiną i prażonymi orzechami, dobrze też sprawdzi się w połączeniu z sałatką z kurczakiem lub boczkiem z pestkami granatu. Również dania wegetariańskie z pieczoną dynią lub batatami będą pasować. Ja do tej grupy nie należę więc spałaszowałabym zapiekankę z dynią, batatami i kiełbasą. a jak już jestem przy kiełbasie to szkoda, że sezon na grilla jest już za nami bo do grillowanego mięsa idealnie by się sprawdził ten rodzaj wina. Jeśli jednak lubicie kontrowersyjne połączenia to spróbujcie tą czerwień z sushi lub z paczką chipsów!
Klasyczne dania
Beaujolais Nouveau sprawdza się również z klasycznymi daniami  jak kurczak z estragonem w kremowym sosie lub rosyjskie danie składające się ze smażonych kawałków wołowiny podawane z ryżem lub makaronem to nic innego jak Boeuf Stroganoff. Pomyśl również o połączeniu wina Beaujolais Nouveau z rybami takimi jak  łosoś w wersji pieczonej lub soczysty kurczak pieczony z dodatkiem podpiekanych ziemniaków lub z niedzielnym schabowym też dałby radę.
Smacznego!
Beaujolais Nouveau Joseph Drouhin

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.